Een kraamverzorgster helpt je tijdens de kraamperiode enkele uren per dag. Ze assisteert bij de verzorging van de baby, de voedingen en zorgt ervoor dat je kunt herstellen van de zwangerschap en bevalling. Daarnaast voert ze medische controles uit en is ze een bron van informatie. De kraamverzorgster assisteert ook tijdens de bevalling.

Wat kraamzorg inhoudt 

De ochtend begint altijd met een evaluatie van de nacht. Hoeveel heeft de baby geslapen, gedronken en gehuild? Hoe voel je jezelf? Vaak heb je na de nacht al een lijst met vragen die je aan de kraamzorg wilt stellen. Zij zal al deze vragen beantwoorden.

Vervolgens zal ze de controles uitvoeren, zoals het beoordelen van de hoogte van de baarmoeder, bloedverlies en hartslag, je temperatuur meten en eventuele hechtingen inspecteren. Ook de baby wordt gecontroleerd, waarbij gelet wordt op de ademhaling, kleur, temperatuur, drinkgedrag, hoeveelheid poep en plas en het drogen van de navelstreng. Ze zal al deze controles noteren in de ‘GroeiGids’, die dient als een medisch dossier voor jou en de baby tijdens de kraamperiode.

De overgebleven uren besteedt ze aan het begeleiden van (borst)voeding en de verzorging van de baby. Afhankelijk van je wensen en het aantal uren dat de kraamverzorgster bij je is, kan ze ook enkele huishoudelijke taken uitvoeren.

De kraamverzorgster werkt onder onze verantwoordelijkheid. Daarom zal de kraamverzorgster ons bellen als er iets misgaat.

Aantal uren 

Standaard heeft elke moeder recht op 49 uur kraamzorg. Tijdens de intake (rond 36 weken) beoordeelt het kraambureau hoeveel uur je recht op hebt. Dit hangt af van onder andere je gezondheid, hoeveel hulp je thuis hebt en of je al andere kinderen hebt. Het minimum is 3 uur zorg per dag en maximaal 10 uur per dag.

Kosten Kraamzorg 

Zit in het basispakket van de zorgverzekering. Dit betekent dat elke verzekeraar kraamzorg vergoedt. Er wordt echter een standaard eigen bijdrage gerekend, die je zelf moet betalen. Als je aanvullend verzekerd bent, is de kans groot dat de eigen bijdrage vergoed wordt.

Conclusie 

Het unieke systeem van kraamzorg in Nederland, zoals geïllustreerd op newchapter-kraamzorg.nl, biedt essentiële ondersteuning aan nieuwe moeders en hun baby’s tijdens een van de meest cruciale perioden in hun leven. Het garandeert niet alleen professionele zorg en begeleiding in de comfort van je eigen huis, maar draagt ook bij aan een veilige en gezonde start voor zowel de moeder als de baby. Met de juiste ondersteuning van een kraamverzorgster, kunnen nieuwe ouders met vertrouwen de uitdagingen van het ouderschap aangaan, wetende dat ze de nodige hulp en advies hebben om hun nieuwe hoofdstuk succesvol te beginnen.